Frivillige hjælper indsatte med studierne

Det er onsdag morgen kl. 10, og Kim og Janni er lige blevet færdige med to timers studiehjælp i matematik. Kim er selvstuderende i tre HF-fag: engelsk, matematik og samfundsfag, og får hver uge hjælp af Janni eller en anden frivillig studiestøtte fra Ungdommens Røde Kors.

"Det er en rigtig stor støtte, når man ikke har en lærer, man kan spørge, eller andre elever at sparre med," siger Kim, der har siddet i fængsel i halvdelen af sit 40-årige liv.

De sidste 11 år har han afsonet en forvaringsdom på Anstalten ved Herstedvester, og derfor ved han ikke, hvornår han bliver løsladt.

Hjælper på faglighed og motivation
Mange indsatte tror ikke på, at de kan klare en uddannelse, og derfor kan det være afgørende at de får en studiestøtte. Det hjælper på fagligheden og virker motiverende for de indsatte.

"Janni og jeg aftaler, hvad jeg skal nå at lave til næste gang. Det er med til hele tiden at motivere mig, fordi jeg har en aftale, som jeg skal holde. Hvis hun bruger tid på at forberede sig, ville det jo være dårlig stil, hvis jeg ikke havde forberedt mig," siger Kim.

Han har ikke nogen forventning om, at studierne skal lede til job, men det at kunne uddanne sig, mens han sidder i fængsel, gør, at han føler, han bruger tiden på noget fornuftigt.

"Jeg ser det som personlig udvikling. Man kan jo altid blive klogere, og jeg kan lige så godt få noget ud af det mens jeg er her. Hvis du laver dine hjemmeopgaver, går tiden bedre når du har fri fra skole. Det giver en stabilitet i hverdagen og er med til at holde én positivt beskæftiget," siger Kim.

Godt for begge parter
Janni har længe været "study buddy" for indsatte i Vridsløselille, og i oktober begyndte hun som studiehjælper for Kim på Herstedvester. Ordningen er god for Kim, men gavner også Janni.

"Det er dejligt for mig at opleve, at jeg hjælper nogle mennesker, og at de bliver bedre og bedre for hver gang, jeg kommer her. Det er den mest tilfredsstillende følelse i hele verden," forklarer hun.

De frivillige i Netværket for Studerende Fanger er primært unge studerende, der har lyst til at give andre en mulighed for at få en uddannelse og hjælpe de indsatte ud af en negativ udvikling. Det langsigtede mål er at ruste de indsatte til et lovlydigt liv efter afsoning.

"Menneskeligt er der noget særligt ved at komme her. Det giver mig noget at komme tæt på mennesker, som er så forskellige. Det er vildt at opleve, at man kan komme til at holde af mennesker, der har gjort noget, som er utilgiveligt i min verden," siger Janni, der blev student i sommer.

"Uddannelse er jo et rigtig vigtigt tilbud, og det kan være svært for nogle at overskue at komme igennem det, hvis der ikke er nogen til at guide dem," siger Janni.

Sune Buch-Olsen, der er lærer på fængslets skole, forklarer, at ordningen gør det muligt for de indsatte på Anstalten ved Herstedvester at tage en uddannelse.

"Uden studieordningen er det tvivlsomt, om vi kunne have HF selvstuderende på Herstedvester. De holder den indsatte til ilden og støtter dem fagligt og socialt, og samtidig får den indsatte input fra omverdenen," siger han.


Kim er et opdigtet navn. Den indsattes rigtige navn er redaktionen bekendt.
 

E-bladet

<!--@ParagraphImageTitle-->

Udrejsecenter Sjælsmark åbner i februar 2015

December  2014
Udgave 13"

 

Læs mere

Kriminalforsorgens eblad udkommer 7 – 8 gange om året, og fortæller om stort og småt indenfor kriminalforsorgens område. Samtidig kan du finde de væsentligste nyheder her på kriminalforsorgens hjemmeside.

Du kan tilmelde dig ebladet her.

Direktoratet for Kriminalforsorgen | Strandgade 100, 1401 København K | Tlf. 72 55 55 55 | dfk@kriminalforsorgen.dk