Kriminalforsorgen har nu Danmarks første mobilhunde

I en spejderhytte lidt uden for Farum har politiassistent Tonny Kronsell gemt seks mobiler. To er gemt uden for hytten og fire indenfor. Politiassistent Tonny Kronsell fra politiets hundeskole står for at lave prøven i dag, og han har vist os tilskuere, hvor mobilerne er gemt. De to hundeførere, der skal til prøve måtte pænt vente udenfor, så de ved ikke, hvordan fordelingen er på de seks mobiler.  De ved bare, at de skal finde mindst fire ud af seks mobiler for at bestå prøven – og de har 30 minutter til indendørs søgning og 10 minutter til udendørs søgning.

Det er de to garvede hundeførere Jørgen Hansen og Bo Jørgensen, der skal til den endelige test for at blive mobilhundefører med deres to gamle hunde Freja på ni år og Frauke på 10 år. Begge hunde er narkotikahunde og vant til at søge, så træningen har haft fokus på, at de sådan set skal lære et nyt stof - ”mobilen”. Jørgen Hansen og Bo Jørgensen startede med træningen af Freja og Frauke omkring 1. marts og nu fire måneder senere kan de så gå til den endelige test for også at få dem godkendt til at kunne finde mobiler.

”Vi er spændte på i dag. Jeg tror på hundene kan, men vi har jo ikke nogen tidligere erfaringer med søg på mobiler, så vi har været nødt til at teste forskellige ting. Det er spændende at få lov til at være med til,” siger hundefører Jørgen Hansen, der også står for uddannelse af Kriminalforsorgens hunde.

Fire nye hvalpe
I den seneste tid er der kommet flere hunde til flokken med hunde, og i alt er der de seneste måneder kommet fire nye hvalpe, der skal trænes op til kun at kunne være mobilhunde. Det er de fire hundeførere Bo, Jørgen, Sussie og Thomas, der skal i gang med træningen af deres hvalpe, så de om et års tid vil kunne få godkendt de fire hvalpe til mobilhunde. Hundene har fået navnene Milo, Jammer, Nokia og Håkon.

”Når vi ser på, at de gamle hunde kunne trænes op til en ny fært, og de er så gode til det, så skal det nok blive rigtig godt, når de fire nye hunde kun skal kunne finde mobiler, siger hundefører Bo Jørgensen, der har to mobilhunde - Frauke og Jammer.

 De seks mobilhunde var samlet til træning i juni 2016. Fra venstre: Sussie med Nokia, Thomas med Milo, Jørgen med Freja og Håkon og Bo med Frauke og Jammer.

Historisk dag
Den første hundefører, der skal have sin hund igennem dagens test er Jørgen Hansen, der skal have Freja ind i spejderhytten og finde de gemte mobiler. Spejderhytten er rodet og der står både græsslåmaskiner, motorolie, vogne, kaffemaskiner og andet udstyr i hytten.

Jørgen Hansen starter systematisk og tager et rum ad gangen. De steder Freja gør tegn til at ville op og lugte højere oppe, løfter Jørgen helt naturligt hunden op. Man kan høre, at Freja snuser grundigt og i køkkenet går den først forbi kaffemaskinen, men da den pludselig viser mere interesse markerer den på kaffemaskinen. Den første mobil er fundet, og politiassistent Tonny Kronsell nikker til Jørgen Hansen.  De næste mobiler findes på samme måde – og efter næsten en halv time er alle fire mobiler fundet – og Jørgen Hansen vælger at gå uden for med hunden. Her finder Freja to mobiler udenfor – og derved er alle seks mobiler fundet – og Freja er nu Kriminalforsorgens første mobilhund. Jørgen Hansen ligner både en lettet og mest af alt meget meget glad mand.

Derefter er det Bo Jørgensen og Fraukes tur. Turen rundt i spejderhytten går også som forventet og Frauke finder fire mobiler – og også de to udenfor. Derved har Kriminalforsorgen fået endnu en mobilhund, og de to hundeførere kan ånde lettet op.
”Det er en historisk dag og det er jo spændende at være en del af at starte noget nyt op. Det er første gang, at vi i Norden træner hunde til at finde mobiler,” siger hundefører Jørgen Hansen.

Direktoratet for Kriminalforsorgen | Strandgade 100, 1401 København K | Tlf. 72 55 55 55 | dfk@kriminalforsorgen.dk