Tema

Onsdag d. 14. marts starter DR1’s nye programserie Restaurant Bag Tremmer. I otte uger har Claus Meyer undervist indsatte i Vridsløselille Statsfængsel i madlavning og samarbejde. Målet er, at de indsatte skal få mod på at gennemføre uddannelsen og komme ud af kriminalitet.

At uddanne sig væk fra kriminalitet

De senere år har flere undersøgelser vist, at uddannelse er en af de mest effektive måder at forhindre tilbagefald til kriminalitet. Det hjælper folk i arbejde efter fængslet, og det beskæftiger de indsatte indenfor muren. Derfor har uddannelse af de indsatte længe været en prioritet i Kriminalforsorgen.


For en tredjedel kan det blive den første uddannelse siden de tog eksamen i folkeskolen. For cirka en tiendedel kan det være deres første gennemførte skoleforløb overhovedet.


Det er en skævvridning i forhold til resten af samfundet. Og på et arbejdsmarked, hvor ufaglærte arbejdspladser forsvinder til udlandet, bliver uddannelse mere og mere vigtigt. Især hvis straffeattesten er plettet, og arbejdsløsheden er stor.


Netop det, at få folk ud af kriminalitet, er hvad Claus Meyer forsøger, når DR1’s nye programserie Restaurant Bag Tremmer starter onsdag d. 14. marts. Her underviser tv-kokken indsatte fra Vridsløselille Statsfængsel på grundkurset ’Fra jord til bord’, forløbet der leder til kokkeuddannelsen.


Hver dag er der skolelærere og værkmestre som bakker op og kæmper sammen med de indsatte. For når man aldrig har følt sig tilpas på skolebænken, kan det være en kamp bare at komme i gang, for slet ikke at tale om at gennemføre.


Uddannelse er en af de mest effektive måder at resocialisere kriminelle. Det højner selvtilliden og hjælper folk i job efter afsoning. Derfor vægter Kriminalforsorgen skolegang meget højt, når det kommer til resocialisering. Fra førstehjælpskurser til længerevarende universitetsuddannelser oprettes der hold og gives frigang til uddannelse og praktik. Vi sætter fokus på de indsattes skolegang.
 

Vi sætter med temaet Uddannelse fokus på de ildsjæle der hver dag kæmper for at give de indsatte en mulighed for at komme tilbage på skolebænken, og de oplevelser der følger med.

Direktoratet for Kriminalforsorgen | Strandgade 100, 1401 København K | Tlf. 72 55 55 55 | dfk@kriminalforsorgen.dk